Adviseur en Programmamaker Nieuw Stadsmuseum Rotterdam

Met het sluiten van Museum Rotterdam werd de vraag gesteld of Rotterdam een stadsmuseum nodig heeft. In de rol van kwartiermaker schreef Anouk Estourgie samen met Marco van Vulpen (BMC) het adviesrapport ‘Ook van Jou! Het verhaal van Rotterdam'. De titel Ook van jou! verwoord de ambitie om tot een stadsmuseum te komen waar iedere Rotterdammer zich onderdeel van voelt. Het refereert aan het verhaal van de stad, de discussie erover, maar ook aan de Collectie Rotterdam en het toekomstige museum.

Jaar: 2021 - heden
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam, afdeling Cultuur
Categorieën: Strategie en advies , Creatief concept , Projectleiding


Het rapport werd in oktober 2021 door de raad en het college omarmd. Het leidde tot de vervolgopdracht als adviseur en programmamaker, met als doel om de Collectie Rotterdam zichtbaar te maken en houden tijdens de afwezigheid van een stadsmuseum én te experimenteren met collectie.

Campagne Ook van Jou!

Onder dezelfde titel als het rapport - Ook van Jou - startten we een zichtbaarheidscampagne met onder andere samenwerkingen met de Havenloods, Open Rotterdam en Rotterdam Centraal Station. We lanceerden een eigen website, werkten samen met diverse makers die met eigen werk reageerden op de collectie én maakten met hen een videoserie (de compilatie ervan is hieronder te zien). Daarnaast organiseren we pop-up exposities met collectie in de openbare ruimte.Pop-up XL Doek van Holland

Impactvol was het project Doek van Holland, waarbij bezoekers, ivm 150 jaar Nieuwe Waterweg, in het uiterste puntje van Hoek van Holland op spectaculaire wijze één van de topstukken uit de stadscollectie van Rotterdam konden bekijken bekijken. Vanaf een 12 meter hoog uitkijkpunt, ontworpen door architectenbureau MVRDV, was zowel het Diorama Nieuwe Waterweg, een schilderij van 5 bij 20 meter, als de échte Nieuwe Waterweg te zien.

Pop-up Koningsdagexpositie in Rijksmonument Maastunnel

Ter ere van het Koninklijk bezoek aan Rotterdam op Koningsdag organiseerde C&V namens Ook van Jou een foto-expositie in de Maastunnel:

In het najaar van 2022 volgde het rapport ‘Naar een nieuw stadsmuseum voor Rotterdam’. In 2023 wordt een volgende stap gezet in het proces naar een nieuw Rotterdams stadsmuseum.

Bekijk hier alle projecten en updates over Ook van Jou.